Mišljenje stručnjaka


"Čovjek je postao civilizirano biće kad je počeo spavati u krevetu i jesti za stolom"
Za mnoge krevet je najljepši izum u povijesti čovječanstva. To je onaj dio namještaja koji je usko povezan s našim življenjem. Ne treba zaboraviti da čak trećinu svog života provedemo spavajući. Zato dobar san ima izuzetno veliki uticaj na ljudsko zdravlje, jer se čovjek tokom sna obnavlja tjelesno i duševno. 

Spavanje je nužna potreba i osnovni uslov za zdrav život. Zbog toga se ovoj temi posvećuje puno vremena. Dobar san nam garantuje fizičku i intelektualnu vitalnost tokom dnevnih napora.

Tijekom sna trebamo dobro napuniti baterije, a to je moguće ako imamo krevet koji nam omogućava da se udobno smjestimo i svoje tijelo dovedemo u najpravilniji položaj za spavanje. Samim tim što smo se udobno smjestili I dobro naspavali znači da smo pružili pravilnu potporu našoj kičmi te omogućili našim mišićima da se opuste. Uslijed svakodnevnih stresnih situacija i sve zahtijevnijeg životnog ritma, dolazi do raznih poremećaja sna. 

Oko 35% nesanica uzrokovano je bolesnim stanjima organizma a čak 65% su uzroci nepravilnog načina spavanja. U većini slučajeva, uzrok lošem spavanju je nefiziološki položaj kičme pri kojem naše tijelo nema pravilnu potporu tokom ležanja. 

Ako pomislimo na to da tokom 50 godina života u krevetu provedemo približno 100.000 sati onda nam je lako zamisliti koliko loš odabir kraveta utiče na naše zdravstveno stanje. Međutim odabrati idealan krevet nije nimalo lako. 

On treba zadovoljiti mnoštvo zahtjeva i parametara. Kao prvo treba da bude od prirodnog materijala, trajan, udoban, prozračan, te ispitan. Kravet modernog doba treba da se sastoji iz sljedećeg:

  • podnice sa gibljivim letvicama, koje se prilagođavaju našem tijelu,
  • madraca koji je izrađen od prirodnih vlakana,
  • te-okvira kreveta koji po mogučnosti treba da je izrađen od prirodnog punog drveta.

Različiti materijali kreveta od punog prirodnog drveta (kruška, hrast, bukva, trešnja, orah, jasen) koje van nudimo u ANDALUS studiu za zdravo spavanje, mogu zadovoljiti Vaš ukus. Također, velika ponuda podnica iz našeg salona zadovoljava visinu I težinu svakoga od nas, samo je potrebno pravilno izabrati podnicu po svojoj mjeri. Dakle izabrati idealan krevet znači uskladiti svoje potrebe sa individualnim karakteristikama svakog spavača. Istraživanja su pokazala da najbolje rezultate za ispravan položaj kičme pri spavanju postižemo sa fleksibilnom podlogom , bez obzira na visinu madraca ispod nas. S obzirom da imamo različite vrste i gibljivosti podnica te podnice sa motorima naše stručno mišljenje možete potražiti u Vogošći, Stara cesta do br.16!

2012-2015 Salon Andalus - Sistemi za udobno i zdravo spavanje